Categorii

Producători

Newsletter

 Intretinerea liniilor de picurare: 


 
Pe durata exploatarii este necesar ca liniile cu picuratoare sa fie spalate. Pentru aceasta procedati, pe fiecare sector de irigatie deservit de un robinet, astfel:

- Desurubati capacele de la dopurile liniilor de picuratoare corespunzatoare primului hidrant ( robinet ).
- Deschideti robinetul si lasati sa treaca apa prin liniile cu capacele desurubate pana ce apa care se scurge pe la capat devine limpede.
- Insurubati capacele dopurilor si procedati, in mod similar la urmatorii robineti si asa mai departe.
 
Spalarea cu apa a linilor cu picuratoare ar trebui facuta la intervale de 7-10 zile.
Daca in timpul exploatarii liniilor de picuratoare se observa ca unele din aceste picuratoare nu mai functioneaza corect inseamna ca acestea s-au infundat partial sau total cu sarurile minerale existente in apa de irigatie.
 
Eliminarea acestor saruri se face in mod obisnuit prin tratarea liniilor de picuratoare cu diversi acizi dizolvati in apa de irigatie sau o atentie deosebita trebuie acordata la efectuarea acestor tratamente deoarece:
- contactul acizilor cu pielea provoaca acesteia arsuri, uneori poate grave;
- contactul acizilor cu ochii poate provoca orbirea;
- inhalarea sau inghitirea acizilor este fatala.Pe durata folosirii acizilor, folositi echipamente de protectie corespunzatoare ca: ochelari, manusi, pantaloni lungi, sorturi si incaltaminte inalta. Interziceti persoanelor neautorizate sa se apropie de recipientii cu acid sau de instalatiile cu care se face tratamentul sau celor supuse tratamentului.
Scopul tratamentului in sistemele de picurare este sa dizolve depozitele de saruri. Tratamentul nu are eficacitate daca depozitele sunt de origine organica.
Acizii sunt foarte corosivi pentru materiale ca metalele, cimenturile, asbestul. Polietilena si PVC, in schimb, sunt rezistente la acizi. Luati in consideratie acesti factori inainte de aplicarea tratamentelor. Daca aveti unele dubii adresati-va fabricantului acidului pe care doriti sa-l folositi.
Acizii care se folosesc in mod current in tratamente sunt cei tehnici ca acidul sulfuric, clorhidric, azotic si fosforic. Acesti acizi sunt comercializati in diferite concentratii.
Concentratia acestor acizii in apa de tratament este de 0,6 %. Aceasta concentratie se refera la acidul sulfuric comercializat la concentratia de 65% acidul clorhidric la concentratia de  33%, acidul azotic la concentratia de 60% si acidul fosforic la concentratia de 85%.

Daca acesti acizi sunt livrati la alte concentratii decat cele de mai sus se corecteaza aceasta concentratie.
De exemplu, daca acidul sulfuric achizitionat are concentratia de 98%, concentratia normala fiind 65%, in apa de tratare acesta fiind de 0,6 % corectarea concentratiei se face: 0,6 x 65/98 = 0,4%. Deci in apa de tratare concentratia nu va mai fi de 0,6% ci de 0,4%.
Timpul de tratare va fi de circa 15 minute. Daca in apa exista fier, evitati folosirea acidului fosforic.
Inainte de aplicarea tratamentului spalati liniile de picurare cu apa. Pentru injectarea acidului folositi o pompa rezistenta la acizi sau prin itermediul injectorului de igrasaminte.
La sfarsitul tratamentului cu acizi nu opriti trecerea apei prin liniile de picurare. Continuati irigarea inca o ora pentru a se spala impuritatile si resturile de acid.
Pentru procurarea acizilor de curatire a liniilor de picurare va sugeram sa va adresati combinatelor de ingrasaminte chimice.